Minerale tekorten en supplementen

0
27418

Mineralen die duizenden enzymreacties in het lichaam activeren, worden ook wel de bougies van het lichaam genoemd. Het lichaam heeft mineralen nodig om een ​​reeks functies uit te voeren, variërend van het opbouwen en het onderhouden van sterke botten tot het doorgeven van zenuwimpulsen. Sommige mineralen ondersteunen de aanmaak van hormonen, of zijn nodig om een ​​regelmatige hartslag te behouden. Ons bestaan ​​is afhankelijk van het vermogen van het lichaam om mineralen te gebruiken. In de afgelopen jaren is het meer en meer bekend geworden, dat heel wat mensen een tekort hebben aan één of meerdere mineralen. Er zijn veel factoren die aan dit fenomeen bijdragen.

Een dieet met onvoldoende natuurlijke mineralen

Het volgen van een dieet is een mogelijke boosdoener. Veel van het voedsel dat we tegenwoordig consumeren, is verfijnd en daardoor is het meeste mineraalgehalte verloren gegaan. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat geraffineerde suiker bijvoorbeeld mineralen uit onze botten uitspoelt. We vervangen dus niet alleen mineralen wanneer we geraffineerd voedsel eten, maar we verwijderen ze mogelijk ook uit ons lichaam.

De grond waarin groenten geteeld worden

Een ander probleem met ons voedsel is de grond waarin het wordt verbouwd. Planten zijn de beste bron van goed opneembare mineralen. Planten kunnen vitamines maken, maar ze moeten mineralen uit de grond halen waar ze groeien. Als het mineraal niet in de grond zit, kan het onmogelijk in de plant zitten. Helaas kan, door de industriële landbouw en erosie, de bodem waarin we ons voedsel verbouwen uitgeput zijn van mineraalgehalte. Zelfs als we gezonde groenten eten, is het daardoor mogelijk dat bepaalde essentiële mineralen en sporenelementen, die nodig zijn om een ​​goede gezondheid te behouden, in de groenten ontbreken. Het is in dat geval duidelijk dat we ons dieet moeten aanvullen met mineralen, maar sommige van de minerale supplementen die op de markt verkrijgbaar zijn, worden niet door het lichaam opgenomen en kunnen zelfs gevaarlijk zijn.

Chemische supplementen

Minerale supplementen worden gemaakt door chemische processen in laboratoria, in plaats van afgeleid van planten en andere natuurlijke materialen. De meeste supplementen zijn in tabletvorm te koop, maar deze zijn vaak niet gelijk zijn aan natuurlijke vitamines en mineralen. Daardoor is het mogelijk dat sommige supplementen niet goed worden opgenomen door het lichaam.

Opletten met hoge dosissen mineralen

Hoge doses mineraalsupplementen kunnen tal van risico’s opleveren. Mensen met een overdosis aan minerale supplementen kunnen hierdoor hun gezondheid schaden. De gevaren zijn onder meer een hoog cholesterolgehalte, nierproblemen en een verminderde immuunfunctie. Een overdosis aan ijzer kan zich bijvoorbeeld uiten in een lange lijst van symptomen zoals spierpijn, pijn op de borst, koude rillingen, ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid, flauwvallen, koorts, misselijkheid, gevoelloze voeten of handen, netelroos, snelle hartslag, zweten, zwelling van de keel en braken. Ook is het bekend dat een combinatie van mineralen met medicijnen tot gevaarlijke effecten kan leiden.

Zeewier als veilige bron van mineralen

Een uitstekende bron van veilige en opneembare mineralen is zeewier. Zeewier is rijk aan mineralen en de vitamines A, B1, B2, B7, B12, D, E, K omdat het ze absorbeert uit het water waarin het zijn grootste deel van het leven leeft. Het bevat ook biotine, foliumzuur en selenium. Essentiële minerale voedingsstoffen, variërend van alginezuur, jodium, boor, calcium, koper, ijzer, laminarine, mangaan, magnesium, mannitol, kalium, fosfor, zwavel, natrium en zink zijn ook aanwezig in zeewier.

Lees ook: een goede vruchtbaarheid via een gezond lichaam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here