Welke gezondheidsklachten kunnen er door geluidsoverlast ontstaan?

0
1978
geluidsoverlast vrouw

Geluidsoverlast kan het woonplezier behoorlijk beïnvloeden. Zeker als je buren verantwoordelijk zijn voor de geluidsoverlast. Misschien heb jij ook wel buren die middenin de nacht hard muziek draaien of op de meest onmogelijke tijdstippen veel ruzie maken. Of een buurman met een motor die er nogal een sport van maakt om iedere avond laat thuis te komen en de motor voor de deur nog even stationair te laten draaien alvorens hij afstapt en naar binnen gaat. Het is niet alleen vreselijk irritant, maar geluidsoverlast kan ook schadelijk voor de gezondheid zijn. In dit artikel vertellen we meer over welke gezondheidsklachten er door geluidsoverlast kunnen ontstaan.

Heb je wel echt te maken met geluidsoverlast?

Geluidsoverlast is een probleem dat alsmaar groter wordt en dat is ook niet zo vreemd. We gaan steeds dichter op elkaar wonen en ook het weggebruik neemt toe. Toch kun je niet altijd spreken over geluidsoverlast. Een buurman die een gaatje in de muur boord kan irritatie geven, maar het geluid van de boormachine is slechts enkele seconde te horen. Dan hebben we het niet over geluidsoverlast. Geluidsoverlast is een hard geluid dat een minimaal aantal decibel langdurig overschrijdt. En door geluidsoverlast buren meten kom je erachter of je dus ook echt met geluidsoverlast te maken hebt. Met die wetenschap kun je ook gericht actie ondernemen om geluidsoverlast te stoppen. Dat bevordert het woonplezier en je voorkomt ook gezondheidsklachten.

Is geluidsoverlast gevaarlijk?

Om maar met de deur in huis te vallen, ja! Geluidsoverlast kan gevaarlijk zijn! Geluidsoverlast kan de veroorzaker van minder ernstige tot zeer ernstige gezondheidsklachten zijn en daarom is het ook belangrijk dat je direct actie onderneemt wanneer geluidsoverlast aanwezig is. Door bijvoorbeeld afspraken te maken met de buren die geluidsoverlast veroorzaken of door de woningcorporatie of de wijkagent in te schakelen. Je zou in extremis ook in jouw eigen woning de nodige maatregelen kunnen treffen om geluidsoverlast te weren door bijvoorbeeld je huis beter te isoleren en dubbelglas te laten plaatsen.

Minder ernstige gezondheidsklachten

Geluidsoverlast kan minder ernstige gezondheidsklachten veroorzaken, zoals tijdelijke oorsuizen en fluittonen in het gehoor. Volgens de wet is een blootstelling aan een geluid bij een geluidsniveau van 80 dB of meer en bij 40 uur of meer per week pas schadelijk voor het gehoor. Dus je hoeft je niet heel snel zorgen te maken dat je last krijgt van een permanente gehoorbeschadiging. 

Ernstige gezondheidsklachten bij geluidsoverlast buren

Geluidsoverlast kan ook voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. Bij geluidsoverlast en zeker in de nacht kan de nachtrust ernstig verstoord worden. Een slechte nachtrust zorgt voor enorm veel problemen, zoals stress en hart- en vaatziekten. Ook een hoge bloeddruk kan optreden wanneer je last hebt van geluidsoverlast. Ernstige aandoeningen die ook behandeld moeten worden om erger te voorkomen. Het is nu eenmaal een feit dat honderden mensen op jaarbasis overlijden als gevolgen van ernstige geluidsoverlast. Dus het is cruciaal om geluidsoverlast direct de kop in te drukken!

Stappenplan

Volg de volgende stappen om geluidsoverlast te stoppen. Zo kun je gericht werken aan het probleem en kun je straks weer met veel plezier wonen. Terwijl je ook nog eens minder risico loopt op gezondheidsklachten.

  1. Laat metingen verrichten door een professioneel bedrijf.
  2. Laat een dossier opstellen waarin geluiden, de tijdstippen waarop deze te horen zijn en het geluidsniveau worden vastgelegd.
  3. Informeer bij andere buren of zij ook last hebben van geluidsoverlast.
  4. Open (eventueel samen je buren) het gesprek met de veroorzaker en probeer samen tot een oplossing te komen.
  5. Als een gesprek niet helpt kun je met het dossier naar een woningcorporatie of wijkagent stappen. Zij kunnen bemiddelen tussen de mensen die last hebben van geluidsoverlast en de veroorzaker.
  6. Als niets helpt kan juridische stappen een logisch vervolg zijn. Maar ook hier heb je een goed dossier voor nodig! Anders kan de rechter niet bepalen hoe extreem de geluidsoverlast is en een uitspraak doen.
  7. Bij extremis kun je ook jouw eigen woning beter isoleren om geluidsoverlast te weren. Vooral handig als geluidsoverlast door bijvoorbeeld doorstromend verkeer niet simpel op te lossen is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here