Wat is een vastgoedlening en hoe werkt het?

0
2649
vastgoed

De vastgoedlening is er voor zakelijke klanten die een bedrijfspand willen kopen, zoals een winkel- of kantoorruimte. Het betreft dus een zakelijke, kortdurende lening voor de aankoop van vastgoed. Wat maakt een vastgoedlening nu zo aantrekkelijk voor ondernemers? Waarom zou je kiezen voor een vastgoedlening aangezien het een kortlopende lening betreft? We nemen het met je door in dit artikel.

Vastgoedlening voor ondernemers

Wie een buitenkans ziet op de vastgoedmarkt wil snel kunnen handelen. Het kan zijn dat je als ondernemer op zoek bent naar een pand voor eigen zakelijke activiteiten, zoals bijvoorbeeld een specifiek type winkel (met inventaris) op een bepaalde locatie. Wanneer er een pand te koop staat wat aan je eisen voldoet wil je natuurlijk snel kunnen handelen, voordat een ander je voor is. De vastgoedlening voor ondernemers maakt dit mogelijk.

Daarnaast is de vastgoedlening natuurlijk eveneens aantrekkelijk voor zakelijke investeerders op de vastgoedmarkt, die veel gebruikmaken in de praktijk van vastgoedleningen. De vastgoedlening zorgt er immers voor dat je snel over een lening beschikt om de eerste stappen te kunnen zetten en de aankoop te kunnen afronden.

Wat is een vastgoedlening?

Een vastgoedlening is een overbruggingslening voor de aankoop van zakelijk onroerend goed. Door de snelle procedure kunnen ondernemers al binnen 3 dagen het beoogde bedrag (tot max 1 miljoen per UBO) uitgekeerd krijgen, zodat de financiering snel rond komt en er dus snel zaken gedaan kunnen worden. Wie direct een zakelijke hypotheek aanvraagt kan meestal weken wachten voordat de financiering rond is. Deze tijd is niet iedereen gegeven, het bedrijfspand kan dan naar een ander gaan die wel snel over de brug kan komen. De vastgoedlening maakt het mogelijk om óók snel over de brug te komen met de financiering.

Hoe verloopt de aflossing?

Wie een vastgoedlening aangaat betaalt maandelijks uitsluitend rente over deze lening en dus geen aflossing. Aan het einde van de (korte) looptijd moet de volledige som in een keer afgelost worden. Meestal gebeurt dit vanuit een hypotheek die verstrekt is.

De maandelijks te betalen rente kan vastgezet worden en wordt gebaseerd op de hoogte van de lening en de looptijd. Aangezien rentes continu variëren kunnen we geen percentages op voorhand aangeven.

Wat zijn de vereisten?

Een vastgoedlening is een kortlopende lening van minimaal 3 maanden tot maximaal 24 maanden. Binnen dit tijdsbestek is het de bedoeling dat de zakelijke hypotheek/ financiering rond komt en de vastgoedlening wordt afgelost. De vastgoedlening is dus te zien als een kortlopende, zakelijke overbruggingslening.

Om in aanmerking te komen voor een vastgoedlening zijn er diverse criteria waaraan voldaan moet worden als zakelijk ondernemer. Zo wordt jouw LTV beoordeeld (loan to value) en kun je maximaal 70% lenen van het aankoopbedrag. Daarnaast moet de UBO minimaal 20% zijn van de juridische entiteit. Het volledig aankoopbedrag is dus niet te financieren met de vastgoedlening, wat betekent dat je zelf met minimaal 30% van het aankoopbedrag over de brug zult moeten komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here