Waarom gaan aandelenkoersen omhoog en omlaag?

0
18661

Aandelen op de beurs stijgen omdat meer mensen ze kopen dan verkopen. Wanneer dit gebeurt, beginnen ze hogere prijzen te bieden. Aan de andere kant dalen de aandelen omdat meer mensen ze verkopen dan kopen. Om hun aandelen snel te verkopen, zijn ze bereid om een ​​lagere prijs te accepteren. Dit gezegd zijnde, zullen we de verschillende redenen bekijken die ervoor zorgen dat handelaren een aandeel willen kopen of verkopen.

De waarde van een bedrijf

Het is mogelijk om de jaarrekening van een bedrijf te bekijken en te bepalen wat het bedrijf waard is. Beleggers die deze benadering volgen, onderzoeken de financiën van het bedrijf. Ze voelen op een bepaald moment aan dat andere handelaren zullen beseffen dat het bedrijf meer waard is dan de huidige prijs en ze beginnen met bieden.

Op zoek naar trends

Een andere investeringsmogelijkheid, is een technische benadering. Dit is wanneer handelaren grafieken van de prestaties van het aandeel in het verleden nauwkeurig bestuderen en daarbij op zoek gaan naar trends die naar hun mening in de nabije toekomst zullen worden herhaald. Deze handelaren kijken ook naar wat er op de markt als geheel gebeurt en proberen te anticiperen op het effect dat dit zal hebben.

Grote prijsschommelingen

Soms handelen bedrijven tegen de helft van hun boekwaarde, terwijl ze op andere momenten kunnen handelen op een dubbele boekwaarde, een driedubbele boekwaarde, of zelfs nog hoger. Wanneer dit gebeurt, kan dit enkele plotselinge en grote prijsschommelingen veroorzaken. Deze schommelingen maakt het mogelijk om grote winsten te maken op de markt, maar is anderzijds ook verantwoordelijk voor enorme verliezen.

Een veiling met vraag en aanbod

De aandelenmarkt is in wezen een gigantische veiling waar de eigendommen van grote bedrijven te koop zijn. Als sommige beleggers denken dat een bepaald bedrijf een goede investering is, zijn ze bereid om een hogere prijs te bieden. Evenzo, wanneer veel beleggers tegelijkertijd een aandeel willen verkopen, zal het aanbod de vraag overtreffen en de prijs dalen. Het volgen van de aandelenmarkt kan worden vergeleken met het kijken naar een bal die stuitert. De beurzen gaan omhoog en omlaag. Dit kan zeer frustrerend zijn voor veel beleggers die willen dat het in een stabiel patroon stijgt. Helaas gaat de aandelenmarkt niet in een rechte lijn omhoog. Er zijn winsten en verliezen waarin beleggers zich kunnen ergeren. Veel beleggers zijn echte, professionele handelaars geworden die kopen en verkopen op basis van de schommelingen van de markt. Het zijn dus deze schommelingen op de markt waarvan de ervaren handelaar profiteert. Deze handelaren verdienen geld op elke markt.

Waarom stijgen aandelen?

Er zijn veel redenen waarom aandelen kunnen stijgen. De meest voor de hand liggende reden is een groeiende omzet en winst dat een bedrijf maakt. Ook kunnen andere oorzaken aan de basis liggen van een stijgende koers, zoals een nieuwe CEO aan de top van een bedrijf, samenwerkingen met andere bedrijven, nieuwe producten die geïntroduceerd worden, de sector waarin het aandeel zich bevindt doet het goed, een concurrerend bedrijf gaat failliet, een uitbreiding in het bedrijf, een overname van het bedrijf, enzovoort. Zoals je ziet, kunnen de oorzaken zeer divers zijn. Hetzelfde van een grote variatie aan mogelijke oorzaken geldt ook bij het dalen van de koersen.

Lees ook: de werking van de aandelenmarkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here