Hoe je het beste jouw studiekeuze kan combineren met je parttime job

0
1678
man en vrouw aan het werk

Het werken tijdens je opleiding is iets wat je moet balanceren, het is niet altijd even makkelijk. Wij geven je in dit artikel verschillende tips om als beste een studiekeuze te kunnen combineren met je parttime job. Studeren kost heel veel geld of je wilt bij je huidige werkgever blijven werken. Welke reden je ook hebt om je studie en werk te combineren, het is altijd verstandig om ervaring in het werkveld op te bouwen. Helemaal nu er veel werknemers gevraagd worden zijn werkgevers een stuk flexibeler.

Deeltijd of voltijds studeren?

Bij het maken van je studiekeuze is het bij sommige studies mogelijk om te kiezen voor een vol- of een deeltijd traject. De snelste weg is een voltijdse studie, hierbij wordt de studie binnen 4 jaar afgerond. Bij een deeltijd traject duurt dit een stuk langer. Bij een master traject wordt er sneller voor een deeltijd traject gekozen. Dit omdat het dan in plaats van een jaar het twee jaar duurt. Vaak is het ook mogelijk dat je werkgever je deeltijd studie deels of volledig bekostigt.

Voor welke baan ga je?

Welke studiekeuze je maakt, is ook afhankelijk van wat voor baan je hebt. Werk je vanuit huis of moet je in een winkel staan is een groot verschil. Sta je bijvoorbeeld achter een lopende band, dan kun je nog luister boeken opzetten via oortjes. Dit is in een winkel waar je klanten moet helpen niet mogelijk.

Ga je bijvoorbeeld auto’s rond reizen en daarna met het openbaar vervoer terug naar huis dan is het heel goed te combineren met je studie. Heb je nog vragen over hoe het studenten ov werkt kijk dan op de site deze site voor studenten ov assistentie. In de trein terug van je baan kun je dan gemakkelijk werk voor school verzetten.

Zorg voor een duidelijke planning

Bij het combineren van je studie met werk is het zeer belangrijk om jezelf er niet in te verliezen. Je wilt niet in een burn-out belanden waardoor je geen van beide meer kunt doen. Hierbij helpt een strakke planning. Wanneer ben je aan het werk, wanneer ben je aan het studeren en hoe vaak pak je vrije tijd. Op deze manier hou je het overzicht weet je waar aan je dient te werken en geeft rust in je hoofd. Je weet altijd welke deadlines er liggen en welke toetsen je moet halen om uiteindelijk de propedeuse te halen. Propedeuse online toelichting vind je hier.

Je baas kan ook mee denken

Zorg dat je werkgever op de hoogte is van je studie. Zit je bijvoorbeeld in een tentamen week dan kun je overleggen hoe ze de werkdruk een week kunnen verlagen. Misschien neem je vrij dagen op of krijg je de ruimte om aan je studie te werken onder werktijd. Je weet het maar nooit. Als je werkgever de opleiding betaald hebben ze er geen baat bij dat je zo veel vertraging op gaat lopen.

Daarnaast kunnen ze je ook helpen als het gaat om materiaal uit het werkveld. Misschien werken er wel collega’s die dezelfde opleiding hebben gedaan. Op deze manier kunnen jullie samen nieuwe informatie opdoen. Wij hebben er alle vertouwen in!