Mijn fiets is gestolen! Wat nu?

0
2171
fiets gestolen

Het is ontzettend vervelend om te ontdekken dat je fiets is gestolen. De kosten van een nieuwe fiets kunnen immers flink oplopen. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je fiets is gestolen en welke maatregelen je in het vervolg kunt treffen. 

  1. Wat te doen als je fiets is gestolen?

  • Controleer of je fiets niet geruimd is. Het kan zijn dat je je fiets per ongeluk op een plek geplaatst had, waar deze niet mocht staan. In dat geval mag de gemeente je fiets ruimen. Als je ziet dat er meerdere fietsen verdwenen zijn in de omgeving, is het verstandig om dit bij de gemeente te controleren.
  • Doe aangifte van fietsendiefstal. Via het aangifteformulier op de website van de politie kun je aangifte doen van de fietsendiefstal. Het is belangrijk om aangifte te doen; zonder aangifte krijg je je fiets niet terug als deze gevonden wordt door de politie.
  • Neem contact op met je verzekeraar. Als je een fietsverzekering hebt, is het belangrijk om zo snel mogelijk melding te maken van de diefstal. In de poliswaarden van je verzekeraar kun je vinden welke gegevens de verzekeraar van je nodig heeft.
  1. Hoe verminder je de impact van fietsendiefstal?

  • Sluit een fietsverzekering af. Je fiets verzekeren tegen diefstal zorgt ervoor dat de financiële impact van een diefstal minder groot is. De verzekering dekt de kosten tot het totaalbedrag waarvoor de fiets verzekerd is. Dit totaalbedrag is afhankelijk van de (nieuw)waarde van jouw fiets.
  • Leg zoveel mogelijk gegevens van jouw fiets vast. Als je de politie veel gegevens over jouw gestolen fiets kunt verschaffen, is de kans groter dat ze deze opsporen. Maak foto’s van het merk, het model en het framenummer van de fiets. Leg ook andere bijzonderheden vast. Bewaar bovendien de aankoopbon.
  • Maak het fietsendieven lastig. Door altijd gebruik te maken van twee sloten (bijv. een ringslot en een kettingslot), je fiets ergens aan vast te maken en zoveel mogelijk in een schuur of bewaakte stalling te plaatsen, zorg je ervoor dat je fiets een minder makkelijk doelwit wordt.