Hoe voorkom je hoge zorgkosten?

0
2536
zorgkosten

Hoge rekeningen voor medische kosten: daar zit niemand op te wachten. Toch krijgen veel mensen er met enige regelmaat mee te maken, en zit er voor hen weinig anders op dan deze te betalen. Misschien is jou dat ook wel eens overkomen, en vraag je je af hoe en of je dat in de toekomst kunt voorkomen. Al is niets zeker in het leven, er zijn wel manieren die ervoor kunnen zorgen dat de kans op hoge rekeningen voor zorgkosten in ieder geval kleiner wordt.

Door te kiezen voor een goede verzekering

De eerste manier om ervoor te zorgen dat je minder vaak, of zelfs geen rekeningen meer voor zorgkosten gaat ontvangen, is eens kritisch kijken naar je zorgverzekering. Hoe goed ben je eigenlijk verzekerd? Weet je welke kosten je wel vergoed krijgt en welke niet?

Iedere Nederlander is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. We hebben het dan over de basisverzekering, waarvan de dekking door de overheid wordt vastgesteld. Voor veel mensen geldt dat dit ook meteen de enige verzekering is die zij hebben lopen; ze hebben aan hun verplichting voldaan, klaar. Is dat bij jou ook het geval, maar ontvang je nu wel regelmatig rekeningen voor medische kosten? Dan kan het goed zijn dat de dekking van de basisverzekering voor jou simpelweg niet voldoende is. 

Via deze verzekering worden namelijk veel kosten wel vergoed, denk aan de huisarts en de meeste bezoekjes aan het ziekenhuis, maar best veel kosten ook niet. Zo draai je voor rekeningen van de fysiotherapeut of de tandarts als je ouder bent dan achttien jaar doorgaans zelf op. Wil je dat voorkomen, dan heb je naast je basisverzekering een aanvullende zorgverzekering nodig. Daardoor gaat je premie omhoog, maar wordt de kans op rekeningen wel een heel stuk kleiner.

Door bewust met je gezondheid om te gaan

Een andere manier om hoge zorgkosten te voorkomen, is bewust omgaan met je gezondheid. Nu is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ziek worden kun je niet altijd voorkomen, een ongeval krijgen ook niet. Toch zijn er wel wat dingen die je kunt doen om bewuster met je gezondheid om te gaan.

Ten eerste is dat niet te lang doorlopen met klachten. Heb je ergens last van, meld je dan bij je huisarts. Deze wordt altijd vergoed, en kan goed inschatten of je klachten zorgelijk zijn of niet. Hoe vroeger je er in wat ernstigere gevallen bij bent, hoe beter. Ook de tandarts vermijden is geen goed idee. Heb je een goede tandverzekering, dan worden controles vergoed en kleine behandelingen ook. Beter om die te ondergaan dan de boel uit de hand te laten lopen en duurdere behandelingen nodig te hebben, die lang niet altijd (volledig) vergoed worden.

Daarnaast is gezond leven natuurlijk verstandig. Stoppen met roken, letten op je gewicht, voldoende bewegen en gezond eten. Voorkomen is beter dan genezen, toch?