Zorg goed voor je huis met deze 5 klusjes

0
7500
dakgoot schoonmaken

Niks fijner dan onbezorgd wonen. Door je huis regelmatig te onderhouden, hou je problemen buiten de deur en voorkom je onnodige reparatiekosten voor schade. Klinkt goed, toch? Dit zijn vijf periodieke huishoudklusjes die ideaal zijn voor deze tijd van het jaar, waaronder de schoorsteen vegen.

Klusje 1: Dakgoot schoonmaken

Nu de bomen weer lekker groen worden kun je gerust je dakgoten onder handen nemen. Gaandeweg de herfst en winter hebben de goten namelijk allerlei oude bladeren, mos, modder en andere viezigheid verzameld. Als je dit niet op tijd verwijdert, kunnen er ophopingen en verstoppingen ontstaan. Met als gevolg: een natte boel in huis. Kortom: steek de handen uit de mouwen en ga het dak op!

Tip: Laat je de dakgoot schoonmaken liever aan een specialist over? Abonneer je dan op een dakgootservice. Je hebt er dan nooit meer omkijken naar.

Klusje 2: Schoorsteenvegen

Brandveilig stoken doe je door minstens één keer per jaar de schoorsteen en het rookkanaal te vegen. Omdat de aanslag en onverbrande deeltjes vrij hardnekkig zijn, kun je dit het beste overlaten aan een schoorsteenveger. Deze specialist kan dan ook meteen een grondige inspectie uitvoeren. Zo weet je zeker dat je ook komende winter weer slim en schoon stookt, zonder gevaar voor eigen leven.

Klusje 3: Ventilatiefilters vervangen

Dagelijks ventileren is een must. Vooral in tijden van corona is het belangrijk om je huis goed door te laten luchten zodat eventuele aërosolen niet in de lucht blijven hangen en je ziek maken. Zorg daarom dat je ventilatieroosters altijd open staan en dat de filters op tijd vervangen worden. Zo hou je de luchtkwaliteit op peil en kan het ventilatiesysteem optimaal blijven functioneren. Ook voorkom je daarmee dat de filters een broedplaats voor schimmels en bacteriën worden.

Klusje 4: Vuilnisbak reinigen

Elk jaar gaan we massaal aan de voorjaarsschoonmaak, maar daarbij vergeten we steevast de prullenbakken in huis te reinigen. Ook dit is natuurlijk een geliefde broedplaats voor bacteriën, schimmels en allerlei ongewenste geurtjes. Neem alle afvalbakken daarom eens goed onder handen in de buitenlucht. Spuit ze in met een antibacteriële reiniger, spoel ze af en wrijf ze droog.

Klusje 5: Vriezer ontdooien

Hoe fris is jouw vriezer? Als je je niet meer kunt herinneren wanneer je deze ontdooid hebt, dan is dit hét moment om dat te doen. Haal je vriezer leeg, schakel het apparaat uit en verwijder vervolgens de ijsvorming en het dooiwater. Haal er een sopje en een zachte doek overheen, en klaar ben je! Nu werkt je vriezer weer een stuk zuiniger en dat scheelt centen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here